Boot Zwolle oceaanroeiers doorstaat strenge veiligheidskeuring: "We kunnen starten en zijn zeer tevreden" - RTV Oost

2021-12-14 17:56:58 By : Ms. sunshine ST

De heren kunnen eindelijk opgelucht ademhalen, want aan de race gaat ruim vier jaar voorbereiding vooraf. De bootveiligheidsinspectie is een belangrijk onderdeel van het starten.

"We hebben een waslijst van vijftien pagina's met dingen die allemaal meegenomen moeten worden. Het was een spannende eindinspectie. Een die me emotioneel niet in de stemming bracht", zegt Tristan Sim. "Het was spannend, al met al verliep onze voorbereiding anders dan gewenst, dus het was niet optimaal. We zijn blij dat we eindelijk groen licht hebben gekregen onderaan de streep om te beginnen."

Even dreigde het para-anker (parachute-anker) roet in het eten te gooien. Het parachute-anker is verplicht en mag in geval van een hevige storm waarin roeien niet mogelijk is of in geval van nood, worden gedropt om de boot af te remmen en op koers te houden. Tijdens een heftige storm kunnen de roeiers tijdelijk schuilen in de slaapcabine of reparaties aan de boot uitvoeren.

Volgens de bootinspecteur was het para-anker van de Zwolse leraren een meter te klein voor de oceaanroeier. "Dat wisten we niet, hij had er tijdens een voorinspectie die we eerder in België hadden gehad er niets over gezegd. Hier is een rapport over opgemaakt en omdat er niet stond dat we het moesten aanpassen, zijn we toch geslaagd de eindinspectie met dit anker. Gelukkig, want zo'n anker vervang je niet op korte termijn. Het is geen attribuut dat je zomaar bij Albert Heijn koopt", zegt Sim.

Ook al is het para-anker waarmee nu gevaren wordt kleiner dan de organisatie had gewild, onveilig is het volgens Tristan Sim niet. "We hebben contact gehad met onze botenbouwer Koen De Gezelle. Hij heeft dit anker een tiental dagen gebruikt tijdens een roeitocht naar Miami en het functioneerde goed in combinatie met de boot waar we ook mee gaan zeilen."

"We mogen racen en dat is fantastisch! Vooral omdat de voorbereiding niet optimaal was, zijn we heel blij dat we dat kunnen", zegt Sim. De oceaanroeier ging kort na de laatste controle het water in. "We hebben nog wat kleine dingen te regelen en zijn de afgelopen dagen druk geweest met aardig wat media-afspraken, maar het belangrijkste is dat we gaan, we zijn super blij!"

RTV Oost volgt de twee roeiers uit Zwolle, die onder de naam Team Migaloo deelnemen aan de Atlantic Challenge 2021, voor en tijdens de oceaanroeirace. Bekijk de eerdere verhalen in de online special.

Ook nationaal en internationaal nieuws op onze website lezen? Welke kan!