18 manieren waarop de wereld veel is veranderd sinds 1999, toen we moesten 'inbellen' op internet en 'Snake' moesten spelen op onze Nokia

2021-12-14 18:00:07 By : Mr. leon li

Copyright © 2021 Business Insider Nederland. Alle rechten voorbehouden. Registratie of gebruik van deze site is onderworpen aan de algemene voorwaarden en het privacybeleid. Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookie-overzicht | Adverteren

Een nieuw millennium brak aan.

Met 2019 voor de deur is het gemakkelijk om nostalgisch te worden en terug te kijken op het afgelopen jaar.

Maar wat misschien nog wel leuker is, is terugkijken op de afgelopen twintig jaar. In die tijd is er ongelooflijk veel veranderd.

In 1999 waren we nog bang voor de millenniumbug. Bijna niemand gebruikte meer een mobiele telefoon en sociale media maakten amper deel uit van ons leven.

En wil je je echt oud voelen? In 1999 was Britney Spears' eerste album net uit en het ging nog steeds goed met kranten en tijdschriften.

Hoewel 1999 misschien niet zo lang geleden lijkt, zag ons leven er toen heel anders uit. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van zaken die de afgelopen twee decennia sterk zijn veranderd.

In 1999 was internet niets nieuws, vol mogelijkheden. We wisten alleen nog niet welke opties. De meeste websites die we elke dag gebruiken, zijn nog niet eens bedacht in 1999 – zelfs Google was toen nog maar een jaar oud.

En zelfs als je internet gebruikte, was het voor school of werk, niet voor entertainment of vrienden. Maar tegenwoordig maakt internet een groot deel uit van ons leven en het is moeilijk voor te stellen dat het ooit niet bestond. Meer dan 4 miljard mensen hebben toegang tot internet.

Je kunt nu bellen, tv kijken, door je Instagram-tijdlijn scrollen op je iPad en verschillende websites tegelijk bezoeken op je computer - als je dat zou willen. In 1999 moest je nog inbellen als je op internet wilde.

We hebben allemaal gewacht tot een familielid eindelijk klaar was met bellen, zodat je op internet kon. We moeten ook het piepende en krakende geluid missen dat vandaag gepaard ging met het inbellen.

In 1999 mocht je nog roken in restaurants en bars. Na een avondje stappen stonken je kleren en haar naar rook en had je pech als je een mooie jas meenam – die moest meteen naar de stomerij. Dat veranderde pas in 2008, al was het verbod in de horeca moeilijk te handhaven.

Weet je nog dat je in 1999 naar de videotheek moest om een ​​film te huren? Dat doen we niet meer, al was het maar omdat films aan populariteit inboeten en we steeds vaker kiezen voor een serie.

Natuurlijk waren er in 1999 genoeg goede series (zoals Sex and the City), maar films als The Matrix, Fight Club en American Beauty, die dat jaar uitkwamen, waren echt een groter succes.

Vandaag is het helemaal anders. We gaan niet meer massaal naar de bioscoop, maar binge het nieuwe seizoen van Stranger Things, Black Mirror of The Crown.

Platenlabels waren niet bepaald blij met Napster, dat in 1999 werd gelanceerd. Door de dienst begonnen mensen illegaal muziek te downloaden in plaats van cd's te kopen. Dat duurde echter niet lang, na 2004 moesten mensen ook betalen voor hun muziek op Napster en ging het snel bergafwaarts.

Tegenwoordig maken streamingdiensten zoals Spotify het een stuk makkelijker om voor je muziek te betalen dan om het illegaal te downloaden.

In 1999 werd uit eten gaan als een bijzonder uitje. Tegenwoordig eten mensen erg over de top en kleurrijk zodat ze zowel kunnen genieten van een hapje als een mooie foto kunnen maken.

In 1999 waren mobiele telefoons niet erg gebruikelijk. Nu hebben zelfs peuters er een. En als je twintig jaar geleden nog een mobiel had, had je niet overal dekking. Zeker niet als je ermee naar het buitenland ging.

Ook waren er geen wifi en tablets. Op vakantie kon je je letterlijk afsluiten van de wereld. De mogelijkheid om een ​​e-mail te checken of een bericht van je vrienden te ontvangen was er gewoon niet.

Tegenwoordig kun je bijna niet meer onbereikbaar zijn, tenzij je bewust besluit om offline te gaan. En zelfs dan moet je jezelf er vaak van weerhouden om weer op je telefoon te zitten.

Het gevoel van onveiligheid onder Amerikanen is na de aanslag op het World Trade Center op een hoog niveau gebleven, schrijft de nieuwswebsite Vox.

Veel mensen in Europa zijn ook bang voor een terroristische aanslag. Die angst is de afgelopen jaren toegenomen door de aanslagen in Parijs en Brussel en de toestroom van vluchtelingen, blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse organisatie Pew Research Center.

Maar het is goed om te weten dat hoewel een groot deel van de wereld een toename van terroristische activiteiten heeft gezien, de kans om te overlijden door een terroristische aanslag sinds 2017 juist is afgenomen. De kans is nog steeds groter dat u een auto-ongeluk krijgt.

Tegenwoordig gebruikt de Amerikaanse president Donald Trump vaak Twitter als communicatiemiddel. In 1999 was dit nog ondenkbaar. Ten eerste omdat het gewoon niet gebruikelijk was dat presidenten zich op die manier uitten. En ten tweede omdat Twitter nog niet bestond.

Twintig jaar geleden keek je televisie of las je de krant om te weten wat Bill Clinton te zeggen had.

In 1999 waren mobiele telefoons helemaal niet zo populair. Als je een telefoonnummer wilde bewaren, moest je het ofwel in een adresboek noteren of onthouden.

Bedenk eens: hoeveel telefoonnummers kun jij nog opnoemen zonder vals te spelen? Waarschijnlijk nul.

Zelfs als je in 1999 een mobiele telefoon had, was je niet aan het berichten. Als je mensen niet kon bereiken, liet je een voicemail achter, op een mobiele telefoon of het antwoordapparaat van de vaste lijn.

Het was heel spannend om eens thuis naar alle audioboodschappen te luisteren. Tegenwoordig vind je het alleen vervelend als je een voicemail krijgt.

Als je in 1999 wel een mobiel had, is de kans groot dat het een onhandige Nokia was. Met Nokia kon je bellen en het leuke 'Snake' spelen. Meer kon je er niet mee doen. iPhones verschenen pas in 2007.

Als je nu naar het vliegveld vertrekt, weet je wat je te wachten staat: je moet je schoenen uitdoen als je door de security gaat.

In 1999 was dat niet nodig, omdat schoenen niet als een bedreiging werden gezien. Dat veranderde in 2001, toen een terrorist een explosief in zijn schoen verstopte.

Ook in 1999 kon je deelnemen aan online dating (Match.com werd opgericht in 1995). Maar toen deden mensen dat niet openlijk. Een partner zoeken op internet was taboe, toen was je echt wanhopig. Tegenwoordig is online daten heel gewoon geworden en heb je de keuze uit talloze apps.

Nog een leuk weetje over tv kijken vandaag? Als je bijvoorbeeld een abonnement op Netflix neemt, kun je de reclame voor altijd wegzappen. Of als u online een video bekijkt, kunt u doorspoelen naar een commercial. In 1999 kon dat niet, tenzij je het programma had opgenomen met een videorecorder.

In 1999 hadden mensen een camera of kochten ze een wegwerpcamera die overal verkrijgbaar was. Mensen namen foto's en wachtten dagen of zelfs weken om ze te ontwikkelen en te zien hoe ze uitpakten. Tegenwoordig kun je gewoon je mobiel gebruiken en de foto's direct bekijken.

Internet Explorer was de webbrowser bij uitstek in 1999. Google Chrome heeft het overgenomen en werkt veel beter.

Als je in 1999 naar een bepaald soort muziek wilde luisteren, moest je je eigen cd's branden met nummers die je leuk vond. Deze werden vervolgens in plastic hoesjes op je bureau gestapeld. Tegenwoordig kun je op internet snel een playlist samenstellen en beluisteren op je telefoon.

Neem nu het heft in handen en maak je professionele ontwikkeling belangrijk met de hulp van Emerce Academy. Bekijk trainingen >

Zo ontdek je welke verzekering je nodig hebt

Wordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering binnenkort verplicht?

Dit kost een zieke werknemer per dag + 6 andere feiten over verzuim

Neem nu het heft in handen en maak je professionele ontwikkeling belangrijk met de hulp van Emerce Academy. Bekijk trainingen >

Zo ontdek je welke verzekering je nodig hebt

Wordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering binnenkort verplicht?

Dit kost een zieke werknemer per dag + 6 andere feiten over verzuim

De Nederlandse overheid wil in 2020 haar energiedoelstellingen halen. Als gevolg hiervan verandert de wetgeving voor ondernemers op het gebied van energiebesparing voortdurend. Wat je moet weten?

Copyright © 2021 Business Insider Nederland. Alle rechten voorbehouden. Registratie of gebruik van deze site is onderworpen aan de algemene voorwaarden en het privacybeleid. Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookie-overzicht | Adverteren