Securitycheck: wat moet uit, af of in een aparte bak? | Zoover vakantieblog

2022-07-02 05:53:52 By : Mr. Dana Huang

Voor sommige vakantiegangers lijkt de securitycheck op het vliegveld wel abracadabra. Zo lang doen ze erover! Maar het is écht geen rocket science en als je weet wat uit en af moet, ben je er zo doorheen. Zo voorkom je vliegveldstress, maar zorg je ook dat je zo snel mogelijk met je billen op dat bountystrand of een terras in die leuke stad zit. Dit moet je weten voordat je op vliegvakantie gaat.

Je ziet vaak genoeg dat securitypersoneel toch volledige literflessen uit tassen toveren. Hoe dan? Alle vloeistoffen moet je sowieso in een doorzichtig zakje apart in de bak leggen. En met vloeistoffen wordt alles wat je kunt spuiten, sprayen en smeren bedoelt. Dus van je tandpasta tot parfum. Je mag maximaal tien keer honderd milliliter (een liter) meenemen. Maar halfvolle flessen gelden niet als halfvol. Wil je een deo van 150 ml meenemen? Gaat niet! Nee, ook niet als ‘ie maar voor de helft gevuld is.

Simpeler kan het niet: zorg dat je zakken helemaal leeg zijn en leg je spulletjes in een bak of doe ze in je tas. Nee, ook briefgeld kan niet in je zak blijven zitten. En nee, ook je pinpas niet. Door de chip kan de scanner afgaan en dan duurt de check voor jou onnodig lang. Zakdoekjes? Nope, gewoon alles uit je zakken halen.

Laptops, iPads, je camera, snoertjes, je stijltang, opladers – you name it: leg het apart in een bak. Wist je dat een laptop op het securityscherm dezelfde kleur krijgt als vloeistoffen? Dan begrijp je misschien al beter waarom het verstandig is om ‘m niet in je tas te laten. Tipje: pak dit soort elektronica-spulletjes altijd als laatste in, zodat het bovenop ligt en je ze er makkelijk uit kunt halen voor de securitycheck.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/algemeen/schiphol-druk-populairste-alternatieven/”]

Hoe dun of dik ook: jassen, colbertjes, blazers en vesten moeten uit. Ook als je een dunne cardigan draagt, wordt er meestal gevraagd of je dat extra laagje even wilt uittrekken en in de bak leggen. De securityscan kan anders niet goed zien waar je romp ophoudt en je armen beginnen.

Veel mensen reizen graag met hoedjes of petjes. Snappen we best. Niemand ziet de coupe vogelnest na een lange vlucht en een hoedje of petje in een koffer proppen komt je modeaccessoire meestal niet ten goede. Logischerwijs moeten alle hoofddeksel bij de securitycheck af. En vaak trouwens ook bij de paspoortcontrole.

Vroeger moesten alle sieraden af, maar dat hoeft vandaag de dag niet meer. Toch kun je maar beter flinke sieraden in de bak leggen. Want, mocht je terug moeten om die oorbellen of ketting wél af te doen, ben je langer bezig dan nodig. Zullen de mensen achter je in de rij je ook niet in dank afnemen.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/11-tips-en-tricks-voor-vliegen-met-handbagage/”]

Draag je laarsjes of een ander type schoen tot boven de enkels? Dan kun je ervan uitgaan dat ze uit moeten. Ook schoenen met dikke zolen mogen vaak niet lopend door de check. Waarom ze uit moeten? Om er zeker van te zijn dat je niets hebt verstopt in je schoenen.

Je riem, je horloge, je telefoon, sieraden, muntgeld: alles met metalen of aluminium moet in een bak, al kan de scanner daar tegenwoordig wel tegen, maar een riem met een grote gesp wordt toch afgeraden door de check te dragen. Maakt trouwens ook dat het (eventuele) fouilleren een stuk sneller gepiept is.

Kortom: zorg dat álles gewoon goed zichtbaar is, ben je in no time onderweg naar de gate en plof je voordat je het weet op het lekkere bed van Birds Bay of Landhuis 5alberi! Het is dan ook beter om een voorwerp waarvan je niet zeker weet of het ‘verdacht’ is – zoals een paraplu bijvoorbeeld – alvast apart te leggen.

Heb jij nog tips voor zaken die uit en af moeten bij de securitycheck? Laat het ons weten in een reactie.

Ook leuk om te lezen

Aria Claros Beach & Spa Resort

Parque Del Sol - Tenerife

Abora Buenaventura - Gran Canaria

Marble Stella Maris - Ibiza

Royal & Imperial Belvedere - Kreta