Carlos Ghosn ontsnapt uit Japan in koffer te groot voor scanner

2021-11-29 08:18:52 By : Mr. Mr. SDGH

Copyright © 2021 Business Insider Nederland. Alle rechten voorbehouden. Registratie of gebruik van deze site is onderworpen aan de algemene voorwaarden en het privacybeleid. Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookie-overzicht | Adverteren

Foto: Getty/Kyodo News Stills/Getty

Voormalig Nissan-topman Carlos Ghosn ontsnapte onopgemerkt uit Japan vanwege een simpele beperking van de bagagescanner op de luchthaven van Osaka, melden The Wall Street Journal en Nikkei Asian Review.

Ghosn vluchtte op 29 december uit Japan met een privévliegtuig nadat hij door particuliere beveiligingsagenten uit zijn huis in Tokio was gesmokkeld en vervolgens was verborgen in een grote instrumentenkoffer.

Omdat de koffer te groot was voor de bagagescanner bij de privéjetterminal op Kansai International Airport bij Osaka, werd deze niet gecontroleerd en bleef Ghosn onopgemerkt.

De koffer was volgens Nikkei Asian Review meer dan een meter lang. Een woordvoerder van de luchthaven vertelde The Wall Street Journal dat van beveiligingspersoneel wordt verwacht dat ze grote bagagestukken met de hand openen en controleren.

Volgens The Wall Street Journal heeft een 15-koppig 'escape-team' meer dan 20 reizen van en naar Japan gemaakt om kwetsbaarheden op luchthavens te vinden. De voorbereidingen voor de ontsnapping namen ruim drie maanden in beslag en in totaal zijn er zeker tien luchthavens getest.

De vrouw van Ghosn, Carole, was volgens meerdere media ook betrokken bij zijn vlucht, maar in een verklaring op 2 januari ontkende Ghosn dat zijn familie een rol speelde bij zijn ontsnapping.

Het vliegtuig bracht Ghosn naar de internationale luchthaven Ataturk in Istanbul. Van daaruit nam hij een tweede privévliegtuig naar de Libanese hoofdstad Beiroet, waar hij in de vroege ochtend van 30 december landde.

Turkije heeft zeven mensen gearresteerd in verband met de ontsnapping, waaronder vier piloten.

Ghosn is een Libanees staatsburger en Libanon heeft geen uitleveringsverdrag met Japan. De voormalige Nissan-topman gebruikte een Frans paspoort en zijn Libanese identiteitskaart bij de douane in Beiroet, meldt Reuters.

Libanon heeft gezegd dat het Ghosn niet terug zal sturen naar Japan en dat hij het land legaal is binnengekomen.

Ghosn zou oorspronkelijk in april van dit jaar voor de rechtbank van Tokio verschijnen op beschuldiging van fraude na zijn arrestatie in november 2018. Hij wordt beschuldigd van het verduisteren van $ 80 miljoen. Volgens The Wall Street Journal vluchtte hij uit Japan nadat hem was verteld dat zijn proces zou worden uitgesteld tot april 2021.

In de verklaring van dinsdag zei Ghosn dat hij "niet langer gegijzeld wil worden door het corrupte Japanse rechtssysteem".

"Ik ben niet gevlucht voor gerechtigheid, maar voor onrecht en politieke vervolging", zei hij.

Japanse openbare aanklagers hadden Ghosn onder huisarrest geplaatst en 24 uur per dag bewaakt nadat hij in maart 2019 op borgtocht was vrijgelaten. Ze liet hem niet communiceren met zijn vrouw en gaf hem ook geen gratis toegang tot internet.

De Japanse regering verbrak zondag het stilzwijgen over de ontsnapping van Ghosn en sprak zijn beschuldigingen uit.

“Ons nationale rechtssysteem respecteert de fundamentele mensenrechten en houdt zich aan de juiste procedures voor het zoeken naar de waarheid in strafzaken. De vlucht van een verdachte die op borgtocht vrij is, is nooit rechtmatig", zei minister van Justitie Masako Mori.

De Japanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de ontsnapping van Ghosn.

Zo ontdek je welke verzekering je nodig hebt

Wordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering binnenkort verplicht?

Dit kost een zieke werknemer per dag + 6 andere feiten over verzuim

Zo ontdek je welke verzekering je nodig hebt

Wordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering binnenkort verplicht?

Dit kost een zieke werknemer per dag + 6 andere feiten over verzuim

De Nederlandse overheid wil in 2020 haar energiedoelstellingen halen. Als gevolg hiervan verandert de wetgeving voor ondernemers op het gebied van energiebesparing voortdurend. Wat je moet weten?

Copyright © 2021 Business Insider Nederland. Alle rechten voorbehouden. Registratie of gebruik van deze site is onderworpen aan de algemene voorwaarden en het privacybeleid. Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Cookie-overzicht | Adverteren