Drone die lichaamswarmte ziet nieuwste wapen in strijd tegen drugsafzuigers Haven van Rotterdam - Rijnmond

2021-11-29 08:24:35 By : Mr. zhou jack

De Douane in de Rotterdamse haven beschikt al bijna een jaar over een M300-drone. Deze drone wordt gebruikt door de meeste diensten, bijvoorbeeld de brandweer.

Volgens kenners heeft het toestel een prima zoomcamera. Hierdoor kunnen ook warmtebeelden via infrarood worden gemaakt. Die warmtebeelden kunnen worden gebruikt om afzuigers te ontdekken die zich tussen de containers bevinden. Na een kwartier straalt de lichaamswarmte door de container en zie je de contouren van een persoon.

Op deze manier heeft de douane al veel extractors op verboden terrein kunnen ontdekken. Deze camera kan geen drugsafzuigers zien die zich in de containers verstoppen. De camera van deze drone kan niet hetzelfde als een röntgenapparaat. Een van die apparaten is de douanescan, waarmee containers op drugs worden gescand. Extractors worden soms geïmporteerd in containers met drugs. De Douane kan niet zeggen of ze op die manier zijn ontdekt.

De brandweer in de regio Rotterdam ging als eerste aan de slag met een drone. De politie maakt soms gebruik van de diensten van de brandweer. Dan gaat het niet om onderzoeken.

Het leger zette vorig jaar ook een drone in in de Rotterdamse haven. Het doel was ook om panters op te sporen. Het experiment eindigde met een crash. De drone stortte neer op het terrein van containerterminal APMTR. Het verlies bedroeg 250 duizend euro.

De drone van de douane is een stuk goedkoper. Een standaardtoestel kost zo’n tienduizend euro. Het grote voordeel van de nieuwe technologie is dat douanepersoneel hun werk veiliger kan doen. Het gebied waar potentiële panklaarders zich verstoppen, wordt immers vooraf vanuit de lucht verkend.

Ook nationaal en internationaal nieuws op onze website lezen? Welke kan!