Dit nieuwe röntgenbed moet scans veel goedkoper maken | RTL Nieuws

2021-11-29 08:26:27 By : Ms. Nancy Li

Het bedrijf Nanox lanceert een röntgenbed dat röntgenscans toegankelijker kan maken voor grotere delen van de wereldbevolking. Het scanbed is veel goedkoper dan de huidige apparaten.

Een röntgenfoto maken na een ongeval vinden we in Nederland gewoon. Maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn röntgenscans voor tweederde van de wereldbevolking onbereikbaar omdat de röntgenapparaten te duur zijn.

Een hoogwaardig röntgenapparaat kost al snel meer dan een miljoen euro. Dit komt vooral door de huidige analoge technologie die zo heet wordt en zoveel energie verbruikt dat de koeling van het toestel een zeer duur ontwerp vraagt. 

Het bedrijf Nanox hoopt daar met zijn röntgenapparaat Nanox.Arc, dat is geïnspireerd op de medische bedden in de sciencefictionserie Star Trek, verandering in te brengen, zodat de toestellen een stuk goedkoper worden. Het doel van Nanoz is één preventieve scan per jaar voor elke patiënt met symptomen. Dat zou veel mensenlevens kunnen redden.

Enerzijds gebruikt het bedrijf moderne digitale technologie in de röntgenmachine, die daardoor veel compacter, koeler en goedkoper is. Zo hoeft alleen het kleine portaal over de patiënt te bewegen, terwijl de complexe conventionele systemen allerlei bewegende delen hebben. In plaats van miljoenen euro's kosten de Nanox-machines in de duizenden.

Ziekenhuizen en medische klinieken hoeven niet meteen tonnen op te hoesten. Nanox is van plan om de machines op een pay-per-scan-basis aan te bieden. Nanox biedt een clouddienst aan waarin kunstmatige intelligentie de röntgenscan analyseert.

Nanox heeft nog niet aangekondigd wanneer de machines beschikbaar zullen zijn, maar het bedrijf hoopt in de nabije toekomst 15.000 machines wereldwijd te verzenden. Het bedrijf ontving onlangs een investering van ruim 23 miljoen euro van de grote fabrikant Foxconn.

Volg Bright ook op YouTube voor meer technische video's

Altijd weten wat er aan de hand is? Download de gratis RTL Nieuws app en blijf op de hoogte.