De buren zijn van streek door de bewegingssensor op mijn beveiligingscamera. Wat nu? - Beveiliging.NL

2021-11-29 08:19:53 By : Mr. David Xu

Heb je een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridische vraag@security.nl. In deze rubriek geeft ICT-advocaat Arnoud Engelfriet wekelijks antwoord.

Juridische vraag: Ik heb onlangs een beveiligingscamera geïnstalleerd in mijn voortuin, gericht op mijn oprit zodat ik mijn auto in de gaten kan houden. Dit na meerdere krasincidenten in de omgeving en op advies van de politie. Nu zit er een bewegingslampje in die camera, die aangaat als de buren op hun pad komen. Dit terwijl de camera zo is gepositioneerd dat er niet gefilmd wordt. Ik heb ze dit laten zien, maar toch blijven ze klagen. Sta ik in mijn recht of moet ik de camera toch verwijderen?

Antwoord: Cameratoezicht door particulieren dient zich in principe te beperken tot de eigen woning of erf. Het lijkt er dus op dat het goed gaat, de camera filmt alleen zijn eigen terrein. Ook is er een duidelijk aantoonbare behoefte: bescherming van eigendommen tegen een concreet dreigend gevaar, hetgeen door de politie wordt bevestigd.

De camera filmt ook niet 24/7, maar heeft blijkbaar een bewegings- of warmtesensor die het licht aandoet wanneer deze wordt gedetecteerd. of Zo'n lampje is bedoeld om mensen te laten weten dat de camera net aan is gegaan, wat heel netjes is en ook eigenlijk verplicht is onder de AVG (Artikel 13). Het lijkt erop dat deze sensor gevoelig is voor gebieden waar de camera niet op richt, wat ik kan begrijpen. Beeld is makkelijker af te schermen dan bijvoorbeeld warmtedetectie.

Er is niets mis met een bewegings- of warmtesensor die op een groot gebied wordt scherpgesteld, waarna de camera bij detectie zijn eigen tuin gaat filmen. Het is alleen wat onhandig, want al snel ontstaat de indruk dat je gefilmd wordt: je loopt in je eigen tuin en het cameralicht van de buren flitst aan.

Het is dan ook erg jammer dat de buren niet gerustgesteld waren toen de werkelijke situatie werd uitgelegd, want ook als je wettelijk in je recht staat, moet je hier iets aan doen. Argumenten met buren kunnen niet worden opgelost met juridische argumenten.

De eerste stap lijkt mij te zijn om uit te zoeken of je de gevoeligheid van de sensor kunt beperken, vaak is dat een normale software instelling. U kunt ook overwegen om naast de camera een houten plank te bevestigen evenwijdig aan de erfgrens van de buren. Zo zien zij de camera niet meer, en de camera hen dus ook niet meer.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist gespecialiseerd in internetrecht, waar hij sinds 1993 bij betrokken is. Hij is als partner werkzaam bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is een van de meest uitgebreide sites in Nederland op het gebied van internetrecht, technologie en intellectueel eigendom. Hij heeft twee boeken geschreven, The Law on the Internet and Security: Expert and Practical Legal Advice.

Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL voor deze reactie geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat. Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar wordt eerst gemodereerd. Indien u nog geen account heeft, kunt u hier een account aanmaken. Wanneer u Anoniem reageert, moet u altijd een captcha-code opgeven.

De Amerikaanse overheid adviseert smartphonebezitters om Bluetooth, NFC, Wi-Fi en GPS uit te zetten als er geen...

Heb jij net als wij een passie voor cybersecurity en wil je werken in een team met mensen die minstens zo enthousiast en gedreven zijn als jij? Wilt u wereldwijd beveiligingstrainingen geven en uw beveiligingskennis overdragen? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Ben jij klaar voor een uitdaging?

Om verbinding te maken met een netwerk gebruiken we nu OpenVPN samen met Linux PAM en de Google authenticator app. Dit werkt...

Juridische vraag: ik ben receptioniste bij een zwembad en we moeten scannen van 6-11, maar mijn werkgever heeft beloofd...

Goedenavond, ik gebruik al jaren dezelfde shell (bash) (met veel "plezier"). Maar ik dacht, leuk nieuw project, ik ga...

Altijd direct op de hoogte van het laatste beveiligingsnieuws? Volg ons nu ook op Twitter!

Op 5 december 2017 hebben we een nieuwe versie van onze huisregels en ons privacybeleid geïntroduceerd. Om verder te gaan, moet u één keer akkoord gaan met de nieuwe Huisregels van Security.NL.

Op 24 mei 2018 hebben we ons privacybeleid geüpdatet in het kader van de AVG. Om door te gaan, moet u eenmaal akkoord gaan met het bijgewerkte privacybeleid. Voor vragen kunt u contact opnemen met info@security.nl.

Op 24 mei 2018 hebben we ons privacybeleid geüpdatet in het kader van de AVG. Om door te gaan, moet u eenmaal akkoord gaan met het bijgewerkte privacybeleid. Voor vragen kunt u contact opnemen met info@security.nl.

Bedankt! U kunt nu inloggen op uw account.

Wanneer u hieronder het e-mailadres van uw account invoert, wordt er een nieuwe activeringslink naar u verzonden. U kunt deze link gebruiken om een ​​nieuw wachtwoord in te stellen.

Wanneer je het juiste e-mailadres hebt ingevuld, ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. U kunt deze link gebruiken om een ​​nieuw wachtwoord in te stellen.

Voer uw e-mailadres in en kies een alias van maximaal 30 tekens.

U bent succesvol geregistreerd. Voordat u uw account kunt gebruiken, moet deze eerst worden geactiveerd. Dit kunt u zelf doen via de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is gestuurd.