Antonius investeert miljoenen in modernisering afdeling radiologie - Leeuwarder Courant

2021-12-30 13:48:55 By : Ms. Rebecca Du

Het nieuwe röntgenapparaat voor driedimensionale mammografie. FOTO ANTONIUS ZORGGROEP

Als eerste heeft Antonius een nieuw röntgenapparaat voor 3D-mammografie in gebruik genomen. Door het maken van drie- in plaats van tweedimensionale foto’s van borsten kunnen meer kwaadaardige tumoren worden opgespoord. Hierdoor is een onderzoek bij vermoeden van borstkanker minder onaangenaam en wordt de patiënt belast met minder straling.

In het voorjaar vervangt Antonius de spect-camera door een spect-CT-apparaat. ,,Dan gaan we van een slagerij of bakker naar een supermarkt. We verkopen dan nog steeds worst en brood, maar kunnen dan ook een hele hoop andere dingen. Vooral op het gebied van orthopedie en oncologie”, legt unit-leider radiologie Cristel Muitjens uit. ,,De diagnostische mogelijkheden worden veel groter. Naast de patiënt, zendt ook het apparaat straling uit.”

Ook de routes, verlichting en het energiegebruik op de afdelingen radiologie en nucleaire geneeskunde worden of zijn vervangen. Iemand met verstand van arbo-omstandigheden, medewerkers en patiënten hebben daarover meegedacht. ,,Patiënten op de mammografie moesten een kwartiertje in het kleedhokje blijven wachten in afwachting van de uitslag. Nu kunnen ze naar een speciale wachtkamer, met een krantje en een flesje water erbij.”

Eind augustus krijgt Antonius een nieuwe MRI-scanner en een nieuw ,,hightech” CT-apparaat met twee röntgenbuizen. ,,Vergelijk het met auto’s, je hebt simpele, middenklasse en luxe auto’s. Dit is de luxe variant, die kan nog meer en nog sneller onderzoek doen dan een standaard Computer Tomograaf. Met name op cardiologisch gebied.”

Tot slot is het de bedoeling dat in 2021 de twee röntgenkamers worden vervangen. Ook op de locatie Emmeloord worden vanaf dan de mammografie, echografie, MRI- en de röntgenapparatuur gemoderniseerd. Het gaat allemaal om reguliere vervanging na tien tot twaalf jaar gebruik. ,,We zijn straks weer helemaal bij de tijd.”

Release: 9b553f9558af6e48d218f6c49627f17afca04bc7