Kabinet stemt in met polsbandje na controle QR-codes voor coronapas

2021-12-14 18:03:08 By : Ms. Jessie Peng

Het kabinet kan ermee leven als gemeenten polsbandjes gebruiken na het tonen van een geldige QR-code om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld cafés en restaurants in een bepaald gebied. Gemeenten en ondernemers moeten ervoor zorgen dat de corona-armband niet langer dan 24 uur geldig is en niet kan worden overgedragen aan een andere persoon. Dat schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vandaag in een brief aan de burgemeesters.

Vandaag werd bekend dat Den Haag gaat experimenteren met de polsbandjes. Mensen die een restaurant of café willen bezoeken, krijgen zo'n band. Dit maakt het voor de vestigingen makkelijker om te controleren of iemand een coronapas heeft. Elke dag hebben de polsbandjes een andere kleur. De tapes worden verstrekt bij controleposten, waar mensen hun CoronaCheck-app moeten laten zien.

De polsbandjes worden in ieder geval komend weekend gebruikt op het Plein, een belangrijk uitgaansgebied in het centrum van Den Haag. “Hoe we dit precies invullen, wordt besproken met de horeca. Financiering vindt plaats uit de door de overheid toegezegde middelen", aldus de gemeente.

Ook in het Brabantse Oosterhout krijgen mensen komend weekend een polsbandje bij het uitgaan. "We hopen de controles makkelijker te maken voor de horecaondernemers", zei burgemeester Mark Buijs gisteren.

In Breda en Alkmaar konden mensen afgelopen weekend al polsbandjes krijgen nadat ze bij een controlepost hun QR-code hadden laten scannen. Alkmaar gebruikte ook een waterdichte stempel als alternatief voor de app. De Telegraaf schreef onlangs dat de burgemeesters van de Veiligheidsraad zeer positief waren over de polsbandjes.

De polsbandjes kunnen uitkomst bieden voor horecaondernemers. Voor velen van hen was de reden van bezwaar een praktische. Ze hebben simpelweg niet de mankracht om iedereen op de coronapas te controleren. Daarom zei bijvoorbeeld een ondernemer uit Zeeland, die met Metro sprak, al dat hij niet mee zou doen.

En er zijn meer horecaondernemers die niet mee willen doen aan de controle van de coronapas. Zoals de eigenaar van het Utrechtse restaurant Waku Waku. Handhavers constateerden dat er mensen in het restaurant waren zonder coronapas. Op bevel van burgemeester Sharon Dijksma is vervolgens de zaak gesloten. Uiteindelijk sloot de horecaondernemer zelf de deuren om ze de volgende dag weer te openen. De gemeente heeft toen de sluizen vervangen.

Nu ligt de zaak bij de rechtbank. Het restaurant heeft de rechter gevraagd de gemeentelijke beschikking op te schorten. Morgen om 10.00 uur start de sessie, die ook via een livestream te volgen is.

Eis: jeugddetentie voor doodsbedreiging Lale Gül, verbod op sociale media

Een fout gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Wil je elke donderdag om 16.00 uur de parels van het Metroweb, giveaways en meer leuks ontvangen? ️

© 2021 Metronieuws.nl. Alle rechten voorbehouden