'Gaten worden netjes dichtgemaakt, afval wordt meegenomen'. De Veenkoloniën zijn populair om te zoeken naar voorwerpen in de bodem - Dagblad van het Noorden

2022-08-14 06:26:41 By : Mr. Jack Wong

Ferdinand en Heidi tonen munten die zijn gevonden. Foto: Henk Drenth

Hij vond vooral oud ijzer. De detectie was te ondiep voor het dieper zoeken. Toch vond hij ook dukaten, geslagen vanaf 1586, die oppervlakkiger onder de grond liggen. Dat proefde naar meer en na twee weken werd de Quest Q20, een luxere uitvoering met meer instellingen, aangeschaft. Toen ook de leukere dingen werden gevonden die eerder verborgen bleven sloeg de hobby echt aan.

Zijn vrouw Heidi heeft de Quest Q20 overgenomen en is vervolgens mee gaan lopen. Ook bij haar sloeg het aan. Er werden tapkraantjes van oude koffiepotten gevonden.

Ferdinand wilde met een Equinox 600 nog meer de diepte in om nog mooiere dingen te kunnen vinden. In Borgerswold was op een weiland de vindplaats van een zilveren dertig stuiverstuk van Zeeland uit 1682. Het was nog uit de tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden van 340 jaar geleden.

Het metalen kruis uit 1831, ingesteld door Koning Willem 1, is één van de mooiste vondsten van Ferdinand. Het was een onderscheiding en ereteken dat in 1831 werd toegekend aan hen die aan de Tiendaagse Veldtocht hebben deelgenomen.

Ferdinand: „Het was van iemand die voor het land zijn leven in de waagschaal had gesteld. Dat vind ik wel heel bijzonder. Meer bijzonder dan een bijzondere munt. Die is wel tastbaar, maar in zo’n kruis zit er een heel verhaal achter. Het mooie aan metaaldetectie is het kunnen overbrengen van een stukje geschiedenis aan mensen.”

De meest gevonden munten zijn duiten uit 1600 en 1700. Een scheepjesschelling komt uit de 16de eeuw. Wat er boven kan komen is heel spannend. Maar dit keer kon het in de spaarpot, het was een 50 eurocent.

Het vinden is met respect voor de akker, voor de natuur en de dieren. Gaten worden weer netjes dichtgemaakt. En gevonden afval wordt meegenomen, ook plastic als het mee naar boven komt. En aluminium blikjes. Het geluid van aluminium is heel hoog en gierend. IJzer geeft een dof geluid. „Wat we tegen komen nemen we mee. Daarmee helpen wij ook de boeren. En ook wanneer het gemeentelijke grond is.”

Ferdinand is lid van verschillende metaaldetectiesites en ze kennen elkaar van YouTube. Tijdens de zoekdagen komen ze regelmatig met elkaar in contact. Het is eigenlijk één grote club. De vondsten worden getoond op de metaaldetectiesites. Met opkomende zon is hij in het weekend al op de akker. „Je geniet van de natuur en van de vogels.”

Na de turfafgravingen in de Veenkoloniën is er grond voor ophoging voor de landbouw vanuit het westen aangevuld. De Veenkoloniën is het gebied van de stort akkers. De Veenkoloniën in Groningen en Drenthe bestrijken een enorm gebied. De Veenkoloniën zijn populair om te gaan zoeken naar bodemvondsten. Die per schip ooit vanuit het westen zijn aangevoerd. En nu wellicht weer meegenomen.

U wilt meer informatie? Stuur dan een mail naar metaaldetectie-wildervank@netvisit.nl

Release: 94198578cec074e27a72024b279c3275585cdc87