Wie durft ‘de echte prijs’ van wapens zichtbaar te maken? - Nieuw Wij

2022-09-11 05:16:25 By : Mr. Future Lee

Nieuw Wij gebruikt cookies voor website-statistieken.

Felicia Dekkers met ZINtijd over oorlog, vrede en geweldloos verzet

Een pleidooi houden voor vrede, kan dat nog? Zijn de gedachten van Gandhi over geweldloos verzet gedateerd? Is stoppen met het produceren van wapens een gepasseerd station? Hoe doorbreek je de geweldsspiraal? In Duitsland is de Assemblee van de Wereldraad van Kerken begonnen en binnenkort start de Vredesweek. Genoeg reden voor bezinning en het stellen van kritische vragen.

De Duitse theologe Dorothee Sölle loopt met haar kleindochter in de protestmars tegen kernwapens. Het is een beeld van lang geleden, maar die foto is nu ineens weer actueel. De woorden kernwapens en kernkoppen staan weer dagelijks in de krant. Tegelijkertijd zijn er op allerlei plaatsen ook pleidooien voor vrede en geweldloos overleg.

In de media klinkt dagelijks de hulpvraag van president Zelenski om wapens. Begrijpelijk, maar ik moet ook telkens denken aan deze uitspraak: ‘You can bomb the world to pieces, but you can’t bomb it into peace’ (Michael Franti). Vrede duidt een toestand aan, denkt men, maar het komt oorspronkelijk van een werkwoord ‘bevreden’ of ook wel ‘bevredigen’: werken aan vrede, een situatie omvormen tot vrede. Dat wil dus zeggen dat vrede het (tijdelijk) eindstadium is van heel veel gesprekken en handelingen tussen mensen of organisaties. Gek genoeg is een beslissing rond vrede of geen-vrede in de VN uiteindelijk een kwestie van stemmen, waarbij sommige landen helaas een vetorecht hebben.

Misschien moet de echte prijs bij de presentatie van nieuwe wapens ook verplicht vermeld worden, namelijk het mogelijke aantal slachtoffers, met foto’s waarop die hoeveelheid mensen staat

Geweldloosheid lijkt een vaste toestand of houding aan te geven, maar het gaat meestal om geweldloos verzet. Ahimsa betekent geweldloosheid in het Sanskriet, wat vraagt om gerichte actie: ‘a’ staat voor ‘niet’ en ‘himsa’ betekent: geweld. Jezelf als mens bewust ontwikkelen zodat je in wat je denkt, zegt en doet niet gewelddadig bent, maar ruimte geeft aan een andere mening en dat je reactie op iemand een vraag is en niet een veroordeling. Overigens: wie ontwikkelt er een broodnodig Ahimsa-tool voor sociale media?

Geweldloos verzet: wat moeten wereldleiders van nu daarmee? Gandhi (1869-1948) wist het en droeg het lang geleden uit. Is geweldloos verzet gedateerd, dan is vrede dat ook. Hoe versterk je in deze tijd zo’n pleidooi voor vrede? Misschien door te laten zien wat de echte prijs van wapengekletter is. Er zijn organisaties die bij voedselproducten in de winkels de echte prijs zetten van de ecologische voetafdruk die door een biefstukje of een avocado uit een ver land wordt achtergelaten. Of ze laten zien wat iets kost wanneer producenten eerlijk betaald worden voor hun werk.

Misschien moet de echte prijs bij de presentatie van nieuwe wapens ook verplicht vermeld worden, namelijk het mogelijke aantal slachtoffers, met foto’s waarop die hoeveelheid mensen staat. Dus op alle tanks en andere wapens een grote foto met het echte aantal doden en gewonden, dat door dit wapen kan ontstaan. Zouden de kijkers van militaire parades met tanks nog klappen als ze tegelijk de ‘echte prijs’ van deze oorlogswapens zien?

Vrede is nog steeds een werkwoord en werken aan vrede is actieve herbezinning op de vraag waarom wij mensen hier op aarde zijn:

Wij zijn geboren om lief te hebben. Je zou het willen roepen in deze wereld: tegen de soldaat in de loopgraaf, tegen het kind met de steen, tegen de moeder van de martelaar, tegen de terrorist met de bom op het lichaam, tegen een president op oorlogspad…

Maar zeg het vooral tegen jezelf als je je ergert, als je boos bent, als je bang bent, als je niet geloofd wordt…

Zeg het en deel ervan uit: deel rijkelijk uit van die liefde die elke mens in zich draagt, gekregen van iemand die zelf liefde is.

Mondiale problemen voorwerp van zorg en hoop voor vertegenwoordigers 350 kerken

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden hebben een *

Stichting Nieuw Wij Nieuwe Herengracht 18 1018 DP Amsterdam KvK 59644168 RSIN 853585222

© 2022 Nieuw Wij. Zie colofon voor onze privacyverklaring.