Smalle buitenruimtes beveiligen met 2D LiDAR-technologie - BeveiligingNieuws

2022-08-27 17:40:22 By : Ms. YOYO Miss

Smalle ruimtes rond een gebouw vormen een van de grootste uitdagingen voor vroegtijdige indringerdetectie. Camera’s met bewegingsdetectie zijn hier vrijwel niet te gebruiken. Als alternatief brengt Optex de 2D LiDAR-sensoren. Die kunnen volgens de fabrikant op alle plaatsen voor betrouwbare detectie zorgen.

Het komt regelmatig voor dat buitendetectie in smalle gebieden moet plaatsvinden. Bijvoorbeeld als gebouwen dicht naast elkaar staan of als er weinig ruimte is tussen de gevel en de openbare weg. Het signaleren van indringers in die situaties is om verschillende redenen voor veel technologieën een ingewikkelde taak. De eerste uitdaging is de korte afstand, soms slechts een paar meter. Ook is het effect veel groter van objecten die het gezichtsveld blokkeren. Verder heeft een indringer maar weinig tijd nodig om het detectiegebied te doorkruisen. Veel sensoren en slimme camera’s kunnen in die korte periode het object niet classificeren en genereren daarom geen alarm.

Uitdagingen Om dit laatste te voorkomen en om echte dreigingen niet te missen, is een veelgebruikte aanpak het instellen van een zeer hoge gevoeligheid in de detectieapparaten. Het probleem dat dit dan genereert, is het activeren van onnodige alarmen door bewegende objecten. In buitengebieden kan het gaan om onder andere overstekende konijnen, vossen en andere dieren in het wild. Een andere uitdaging in smalle gebieden zijn objecten die in de weg staan, zoals vegetatie of bouwconstructies. Indringers kunnen zich daarachter verschuilen. Om dit aan te pakken en blinde vlekken te vermijden, zou de kostbare installatie van meerdere detectoren nodig zijn.

LiDAR De 2D REDSCAN LiDAR-technologie van Optex kan verticaal, onder een hoek en horizontaal worden gemonteerd, wat zorgt voor een zeer nauwkeurige en snelle detectie (100 milliseconden). Dit gaat volgens Optex veel sneller dan bij andere vergelijkbare technologieën, zoals radar- en videoanalyse. Om de perimeterlijn effectief te beschermen, zelfs in moeilijke nauwe ruimtes, kunnen REDSCAN-sensoren op een paal bij de perimeterlijn worden gemonteerd en een verticale of schuine laserwand genereren die elke poging tot oversteek kan detecteren. In een omheinde perimeter creëert het een extra beveiligingslaag en in een open perimeter genereert het een virtuele perimetermuur die ervoor zorgt dat er geen kwetsbare gaten zijn en dat vroegtijdig wordt gewaarschuwd voor eventuele inbraken.

Zones Binnen het LiDAR-detectiegebied kunnen verschillende zones worden gedefinieerd met een nauwkeurigheid tot 20x20cm, afhankelijk van de omgeving. Ze kunnen worden aangepast om specifieke ruimtes te beschermen, terwijl bronnen van valse alarmen worden gemaskeerd. De classificatiecriteria kunnen voor elke zone worden geconfigureerd, bijvoorbeeld afhankelijk van de grootte van het doel, de afstand tot de grond en de tijd van blootstelling aan de laser. Het is daarom makkelijk om bewegende vegetatie en dieren in het wild te negeren, wat bij veel andere technologieën een belangrijke oorzaak kan zijn van onnodige alarmen.

Obstakels De intelligentie in het apparaat maakt het mogelijk om doelen die aan de specifieke criteria voldoen te detecteren en te classificeren als indringers, zodat het  systeem bijna in realtime kan waarschuwen voor echte inbraken en een zeer snelle reactie mogelijk maakt, zoals het inschakelen van beveiligingsverlichting of een sirene of het sturen van een surveillancedienst. Als er obstakels zijn, is het vaak niet nodig om extra detectoren te plaatsen. De LiDAR-sensor kan namelijk, indien verticaal geïnstalleerd, objecten direct onder en aan beide zijden detecteren. Het volledige REDSCAN-assortiment is geïntegreerd met alle belangrijke VMS-platforms, waardoor operators via camera’s een volledig inzicht in de situatie krijgen.

BeveiligingNieuws.nl is een uitgave van Stichting Beveiliging Nederland en wordt beheerd door SecuMedia BV The Hague Security Delta. Wilhelmina van Pruisenweg 104 Den Haag (geen postadres) Redactiecoördinator: Vincent Vreeken