Politie en douane openen jacht op drugstoeristen: “Bijna elke Franse automobilist had drugs mee” (Kortrijk) | Het Nieuwsblad

2022-09-18 01:50:01 By : Mr. dent bu

Om het drugstoerisme te bestrijden werd afgelopen weekend in de Benelux en Frankrijk een grootschalige actie gehouden. Ook langs de E17 in Marke zetten de politie en douane bussen en wagens aan de kant. Een verdachte had 7.000 euro drugsgeld mee.

De “Etoile-actie” is een internationale actie die een vijftal keer per jaar in de Benelux en Frankrijk wordt gehouden om het drugstoerisme te bestrijden. Afgelopen weekend voerden ook in België teams van de lokale politie, de wegpolitie, de spoorwegpolitie en de douane over heel Vlaanderen controleacties uit.

Louche figuren op de bus

De eindhalte van de “Etoile-actie” was zondagnamiddag langs de E17 in Marke. Op de snelwegparking achter het tankstation stond een groot controledispositief opgesteld.

Motorbrigades van de douane reden er samen met de Cel Patrouille en Toezicht van de wegpolitie West-Vlaanderen heen en weer langs de E17. Tussen 15 en 21 uur pikten ze verdachte voertuigen uit het verkeer die ze naar het dispositief brachten. De actie was specifiek gericht op Flixbussen. De internationale lijnbussen worden naast toeristen graag gebruikt door louche figuren.

“We zetten de bussen aan de kant en kijken wie er op zit en wat er vervoerd wordt”, zegt Bart Vertessen van de Centrale Dienst Drugs van de federale politie. “Veel drugstoeristen denken dat ze minder gecontroleerd worden als ze met de bus reizen.”

De eerste Flixbus die zondag iets na 15 uur naar het controledispositief werd gebracht, kwam van Amsterdam. Alle passagiers moesten op de snelwegparking in een rij gaan staan. Terwijl hun identiteiten werden gecontroleerd, besnuffelde een drugshond de reizigers. Wie werd aangeduid, werd extra gefouilleerd.

Om de controle vlot te laten verlopen zijn de politie- en douaneambtenaren goed uitgerust. Alle reiskoffers worden in een mum van tijd gecontroleerd via de “scanvan” van de douane van Zaventem, een bestelwagen die dienst doet als mobiele bagagescanner.

Dat het voertuig zijn vruchten afwerpt, bleek de dag voordien langs de E19 in Brasschaat. “Daar werden via de “scanvan” 40.000 nagemaakte sigaretten gevonden in de koffers van een busreiziger. De smokkelaar die onderweg was naar Brussel kreeg meteen een boete van 42.000 euro”, aldus Vertessen.

Naast vijf Flixbussen haalden de gerechtelijke teams van de West-Vlaamse wegpolitie en de douanediensten ook heel wat verdachte voertuigen aan de kant. “In zo goed als alle Franse voertuigen werden kleine gebruikershoeveelheden drugs aangetroffen”, zegt Vertessen. “We namen ook 7.000 euro in beslag van iemand die verdacht wordt van dealing.”

Ook de controle van de auto’s gebeurt via een staaltje technologie. Eerst wordt een doekje over het stuur van de wagen of over de handen van de inzittenden gewreven. De spectrometer van de scheepvaartpolitie controleert daarna of er drugssporen op kleven.

“Zo vonden we vorig jaar bij een Franse automobilist hier in Marke sporen van cocaïne. Maar een fouille van het voertuig en de persoon bracht geen cocaïne aan het licht. Toch hadden we een vermoeden. Bij een controle in het ziekenhuis bleek dat de man 60 gram cocaïne langs achter in zijn lichaam had gestopt.”

In Marke werd ook als eens een oudere vrouw met 17 kilogram cannabis betrapt. Drugstoeristen halen alle “truken van de foor” boven om controles te omzeilen. Fransen huren bijvoorbeeld auto’s met Belgische nummerplaat om buiten schot te blijven. “Natuurlijk zullen de “Etoile-acties” de problematiek van drugstoerisme niet oplossen. Maar ze kunnen wel een zichtbare en ontradende meerwaarde betekenen”, besluit Vertessen.

Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.

In de Roeselaarseweg was er zaterdag een botsing tussen twee voertuigen. Een bestuurder werd licht gewond. Eén van de voertuigen werd getakeld.

In de Rekollettenstraat in Kortrijk veroorzaakte een schilder een verfspoor. De brandweer kwam ter plaatse.

Kevin Vandendriessche (33) is helemaal terug van weggeweest. Begin augustus maakte de Fransman zijn comeback bij KV Kortrijk. Hij moet nog toegroeien naar zijn beste vorm, maar op mentaal vlak …

Hogeschool Vives start het nieuwe academiejaar met 12 procent meer inschrijvingen. Die toename valt te noteren in nagenoeg alle studiegebieden en campussen. Voor Kortrijk alleen gaat het om een …

Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de Belgische beeldende kunstenaar José Vermeersch opent op zaterdag 17 september een drieluik-expo georganiseerd in het Atelier José Vermeersch in …

Een 30-jarige man uit Zwevegem werd twee keer op een maand tijd gesnapt met drugs achter het stuur. Reden genoeg voor de politierechter om hem meteen rijongeschikt te verklaren en een boete van 800 …

Kortrijk neemt drastische energiemaatregelen. Die moeten een besparing van 5 miljoen euro opleveren. Het opvallendste: de openbare verlichting gaat uit en onbeperkt douchen kan niet meer.

Op 23 december reed M.B. uit Kortrijk met zijn wagen de Langemeersstraat in met piepende banden, waarna hij op het voetpad belandde. Een getuige kon maar net wegspringen en een fiets werd 100 meter …

Een 49-jarige man krijgt 1.600 euro boete en 45 dagen rijverbod. Hij pleegde vluchtmisdrijf nadat hij met een glas te veel op tegen een geparkeerde auto reed. De oorzaak ligt volgens hem bij …

Een 71-jarige vrouw is in de Kortrijkse politierechtbank veroordeeld tot een boete van 1.780 euro, waarvan een deel met uitstel, en een rijverbod van 15 dagen. De vrouw was tegen een geparkeerde …

De politie van zone Vlas heeft drie fietsendieven op een dag opgepakt. Ze probeerden op klaarlichte dag en met een slijpschijf een fiets te stelen op de Grote Markt.