Nieuwe EuroNCAP tests: Chinezen doen het uitstekend - VIDEO'S

2022-09-11 05:16:36 By : Ms. LINDA LI

Botsproeveninstantie EuroNCAP heeft de Tesla Model Y, Genesis GV60, Kia Niro, ORA Funky Car en WEY Coffee 01 aan een strenge veiligheidscontrole onderworpen. Wat blijkt? Met name de auto’s uit China scoren uitstekend!

Vooral de Tesla Model Y wist de EuroNCAP veiligheidsproef heel goed af te ronden waarbij de Amerikaanse volledig elektrische crossover op sommige onderdelen zelfs bijna een topscore liet noteren. De Model Y noteerde 97 procent in de categorie ‘Inzittende Volwassene’, 87 procent voor de categorie ‘Inzittend Kind’, 82 procent in voetgangersveiligheid en 98 procent op het gebied van rijhulpsystemen. Al met al een uitstekende score dus. Goed voor vijf sterren, het maximaal haalbare.

EuroNCAP heeft ook de nieuwe Kia Niro getest. Die krijgt in totaal vier sterren. Volgens de botsproeveninstantie laat het model wat punten liggen op het gebied van voetgangersveiligheid (75 procent) en Safety Assist (60 procent). De Kia Niro noteerde wel een score van 91 procent in de categorie ‘Inzittende Volwassene’ en 84 procent voor de categorie ‘Inzittend Kind’. Met uitgebreide (optionele) veiligheidsuitrusting scoort de nieuwe Kia Niro overigens wel vijf sterren. Maar extra veiligheid kost dus extra geld.

Opvallend is dat de Chinese lifestyle crossover ORA Funky Cat het erg goed doet in de EuroNCAP-veiligheidstest. De auto laat de volgende scores zien. Ora is overigens onderdeel van het Chinese Great Wall. De ORA Funky Cat komt ook naar Europa.

En dat is alles bij elkaar opgeteld goed voor de maximale score van vijf sterren.

Genesis komt ook naar Europa, dus is het relevant om eens te kijken naar het resultaat van de elektrische Genesis GV60 botsproef. Wat blijkt? De elektrische crossover haalt de maximale score van vijf sterren. Alleen op het gebied van kwetsbare weggebruikers, dus ook voetgangersveiligheid, laat de GV60 wat punten liggen met een score van 63 procent. Daar is ruimte voor verbetering.

Goed, tijd voor koffie. Tijd voor de veiligheidstest van een Chinese SUV: de WEY Coffee 01. Een gevaarte van bijna 2.400 kilogram. WEY is onderdeel van Great Wall en ja ook deze auto gaat het proberen op Europese bodem. Het gaat om een plug-in hybride SUV. Hij krijgt van EuroNCAP de maximale score van vijf sterren.

Op AutoRAI.nl vind je alles waar het hart van een autoliefhebber sneller van gaat kloppen. In beeld én geluid van stadsauto tot supercar. Ons team levert je het laatste nieuws, lifestyle & gadgets en nog veel meer.

Elke week de populairste blogs in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!