In Delft staat een AZC klaar voor 220 mensen om Ter Apel te helpen. Maar COA doet moeilijk over een hek

2022-08-27 17:44:02 By : Mr. Zhike Wang

Hallo Centraal orgaan Opvang Asielzoekers, hou wordt? De situatie in Ter Apel loopt onder jullie verantwoordelijkheid volledig uit de klauwen. Het is de hel voor inwoners van de grensstreek en pure horror voor de vluchtelingen, waaronder ook vele vrouwen, ouderen en kinderen.

Afgelopen nacht sliepen 400 mensen buiten voor het hek. Zonder eten, drinken, of een tentje (want die zijn afgepakt door de burgemeester. Tussen die 400 mensen zit gespuis uit veilige landen die rooftochten houden, uit zijn op ellende en nooit in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Maar er zitten ook vrouwen, kinderen, ouderen en vele oprechte vluchtelingen tussen. Kinderen slapen met een doos pampers als kussen, ouders durven hun kroost niet alleen te laten tussen al die vreemde mannen. En dan zijn er nog de vechtpartijen, relletjes en andere zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

Artikel gaat verder onder de foto

Geen plek om mensen aan hun lot over te laten. Toch gebeurt het. Onder toeziend oog van alle verantwoordelijken. Van de Veiligheidsregio tot Den Haag en van het COA tot de lokale burgemeester. Ze zien het, maar er gebeurt niks om het dorp de broodnodige verlichting te bieden en de vluchtelingen een stukje menselijkheid te geven. Zelfs de basismensenrechten zijn de vluchtelingen niet gegund.

Het verhaal is dat de doorstroming stokt. Er zijn te weinig bedden in den lande. Daarom wijst het kabinet nu buiten de gemeentes om, omdat amper burgemeesters opstaan om Ter Apel te helpen, opvanglocaties aan. Dat leidt weer tot veel boosheid en onbegrip onder de lokale bevolking, die heus niet racistisch is omdat ze ook naar de Chinees gaan, maar wel kinderen laat rondbanjeren met groteske racistische drek op protestborden. Klinkt allemaal heel complex, veel reden om de boel de boel te laten.

Artikel gaat verder onder de foto

En als er nog niet genoeg redenen zijn, dan worden spijkers op laag water gezocht. Zo lijkt het althans. Want in Delft blijkt een compleet asielzoekerscentrum klaar te staan om Ter Apel en de vluchtelingen te ontzien. Op een terrein nabij de lokale universiteit zijn zelfs al gloednieuwe woningen voor 220 asielzoekers volledig in gereedheid gebracht. Kunnen de mensen zo in. Sterker: de stapelbedden met blauwe matrassen, grote waterbakken, glanzende kookplaten, wasmachines en drogers staan al weken onaangeroerd in de wooncabines, meldt het AD.

Maar er is niemand. Je kunt en frikandel in de gang gooien zonder dat iemand het merkt. Komt omdat een hek, dat rondom het gebouw staat, is afgekeurd, hoorde een Delfts raadslid. “Het zou onveilig zijn voor kinderen”, citeert het AD. Volgens het COA is het hekwerk inderdaad een van de redenen voor de vertraging. “Maar het komt ook door leveringsproblemen en vakantietijd. En er zijn nog wat zaken die met veiligheid hebben te maken, die eerst opgelost moeten worden”, aldus een zegsman van het COA.

Artikel gaat verder onder de video

Video van eind juni in Ter Apel. Situatie is alleen maar verslechterd

Wat een hoop stierenpoep. Ten eerste: de brandweer van Delft heeft een paar weken geleden al groen licht gegeven na een veiligheidsinspectie. Dat mensen er nog niet in mogen, komt volgens de brandweerwoordvoerder dan ook volledig voor de rekening van het COA: “Ze hebben zelf nog een aantal punten op de eisenlijst staan.” En ten tweede: veiligheid? Wat een gotspe. Ga eens in Ter Apel kijken, in het dorp, in de straten, in het openbaar vervoer en vooral in het noodkampement voor de ingang van het aanmeldcentrum. Als iets onveilig is, is het de situatie daar. Daar verdampen de risico’s van een moeilijk hekwerk bij als het laatste restje water in de Rijn bij 40 graden en volle zon.

Dus hup hup, regel wat bussen, richt daar een tijdelijk aanmeldcentrum voor die mensen in, en help Ter Apel.

Het COA hoopt eind deze maand de locatie in Delft te openen. Maar zeker is dat nog niet.

Heb je heet nieuws? Een primeur? Een mooi verhaal? Een goede anekdote? Hilarische video? Of word jij de klokkenluider? Dump het bij ons.

Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt.