China Eastern Airlines houdt 223 vliegtuigen aan de grond na dodelijke crash | De Standaard

2022-04-21 08:04:24 By : Ms. Nerissa Yang

Dit artikel is exclusief voor abonnees, maar we bieden het u gratis aan.

De Boeing 737-800 wordt door China Eastern Airlines aan de grond gehouden, nadat op maandag 132 personen om het leven zijn gekomen bij een fatale vliegtuigcrash.

China Eastern Airlines en zijn dochtermaatschappijen houden de Boeing 737-800 tijdelijk aan de grond. Dat vertelde Liu Xiaodong, de woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij, tijdens een persconferentie.

Maandag stortte een Chinese Boeing 737-800 met een gigantische snelheid loodrecht neer in de bergen. De 132 passagiers van het toestel overleefden de klap wellicht niet. De oorzaak van het accident wordt nog onderzocht.

De vliegtuigen van Boeing zullen aan stevige veiligheidsinspecties worden onderworpen, en krijgen elk een grondige onderhoudsbeurt. De luchtvaartmaatschappij begon ook een veiligheidsinspectie over de hele sector, om mogelijke veiligheidsgebreken vast te stellen.

De twee weken durende inspectie van de sector omvat controles bij alle regionale luchtverkeersleidingsdiensten, luchtvaartmaatschappijen en vliegopleidingsinstituten om de ‘absolute’ veiligheid van de luchtvaartactiviteiten en de mensenlevens te garanderen, zei de Civil Aviation Administration of China (CAAC). Het is momenteel nog niet duidelijk of een technisch mankement de crash heeft veroorzaakt, of een menselijke fout. Volgens deskundigen gaat het vaak om een combinatie van factoren.

Website FlightRadar24, die vluchten traceert, merkte op dat het vliegtuig kortstondig uit zijn duikvlucht leek te komen, voordat het weer naar beneden stortte. Autoriteiten lieten ook weten dat de piloten niet reageerden op herhaalde oproepen van de luchtverkeersleiders tijdens de snelle daling.

Boeing, het bedrijf dat de vliegtuigen bouwt, liet weten dat het meewerkt aan het onderzoek, en dat het in contact staat met China Eastern Airlines. ‘We hebben sinds het ongeval nauw contact gehad met onze klant en de regelgevende instanties, en hebben de volledige steun van onze technische experts aangeboden aan het onderzoek onder leiding van de CAAC’, aldus David Calhoun, chief executive van Boeing, ‘Wij zullen ons bij alle stappen laten leiden door onze toewijding voor veiligheid, transparantie en integriteit.’

Our thoughts are with the passengers and crew of China Eastern Airlines Flight MU 5735. We are working with our airline customer and are ready to support them.

De zoektocht op de plaats van de crash wordt intussen ook voortgezet. Al is de kans dat er overlevenden worden teruggevonden praktisch onbestaande. Door de hoge snelheid waarmee het vliegtuig neerkwam, is het grootste deel van het toestelgedesintegreerd. Wel wordt er nog volop gezocht naar de tweede zwarte doos, nadat eerder deze week de eerste zwarte doos met een opname uit de cockpit was teruggevonden. Die wordt onderzocht, maar of daar waardevolle informatie uit te halen valt, is nog niet zeker, omdat de doos tijdens de crash schade opliep.

De Boeing 737-800 is het op een na meest gebruikte vliegtuig ter wereld, na de A320 van Airbus, de grootste concurrent van Boeing. Momenteel zijn er 4.502 toestellen in gebruik, volgens CNN. Het Belgische Brussels Airlines gebruikt geen Boeings 737-800. Het vliegt momenteel uitsluitend met modellen van Airbus.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van 3  plus-artikels.

Geen abonnee? Lees 5 plus-artikels gratis  

Ontdek al uw digitale voordelen als abonnee  

Geen abonnee? Lees 5 plus-artikels gratis 

Ontdek al uw digitale voordelen als abonnee 

Lees de volledige krant digitaal >

Er zijn veel goede redenen voor gemeenten om te fuseren, schrijft Johan Ackaert. Er zijn ook enkele ...

Werk de tekort­komingen in de euthanasiewet weg, schrijven Jean-Jacques De Gucht en Wim Distelmans.

Het aandeel Netflix verloor gisteren maar liefst 37 procent. Voor het eerst zakte het aantal abonnee...

De discussie over de Ventilus-hoogspanningskabel door West-Vlaanderen, die de elektriciteit van de w...

De drie beste snookerspelers van de wereld geven toe te worstelen met depressies en demonen. Wat maa...

Het grote offensief in de Donbas is begonnen. Moskou zegt dat het 1.200 doelwitten heeft bestookt. E...

Om zo veel mogelijk terrein te veroveren in Oost-Oekraïne ronselt Moskou huursoldaten uit onder meer...

De federale regering zoekt naar een manier om Oekraïne robuustere wapens te bezorgen. Er is sprake v...

‘Vlaamse jongeren breken met digitale tradities’, luidt de titel van de jaarlijkse digimeter. Een kw...

Net nu het IMF waarschuwt voor lage groei én grote tekorten zitten de verschillende regeringen samen...