Bye bye beschimmelde bessen: scanner ziet hoe lang fruit nog goed blijft | RTL Nieuws

2022-08-14 06:31:01 By : Mr. yuiyin zhang

Een avocado die vanbinnen helemaal bruin is, of dat doosje aardbeien dat vol schimmel zit zodra het bij jou in de keuken staat. We gooien jaarlijks 2 miljard kilo voedsel weg voordat het op ons bord terecht komt. Een Enschedese uitvinding moet daar verandering in brengen.

De Enschedese startup OneThird heeft een scanner bedacht die kan zien hoe lang groente en fruit nog goed blijft. En dat is handig: "Als je kan voorspellen hoelang fruit en groente nog meegaan, kunnen retailers en telers besluiten om een product alvast met korting te verkopen of het te verwerken in een smoothie", legt Marco Snikkers van OneThird uit aan EditieNL.

Zo kan voorkomen worden dat je een bakje aardbeien koopt dat meteen gaat schimmelen, of een avocado die nog lang niet rijp is. "In de toekomst verwachten we dat consumenten de scanner ook thuis kunnen gebruiken of bij het boodschappen doen, aangezien deze technologie uiteindelijk in een smartphone beschikbaar komt."

De scanner is te vergelijken met een röntgenapparaat. Met infraroodlicht maakt hij een scan van de binnenkant van het fruit en met gegevens uit een database kan precies worden gezien in welk stadium van versheid de vrucht zich bevindt.

De scanner is nu nog volop in ontwikkeling. Maar hoe kan je als consument nu al voorkomen dat je dat bakje frambozen na aankoop alweer in de kliko kunt gooien? "Appels en peren kun je over het algemeen wel een paar weken bewaren in de koelkast, zegt Maarten Luiten van LuitenFruit. Maar dat geldt niet voor zacht fruit. "Zachte fruitsoorten als bosbessen, kersen, aardbeien en frambozen kun je het minst lang bewaren en bederven het snelst. Dat komt omdat deze vruchten worden geplukt als ze rijp zijn."

Bij producten die niet rijp geplukt worden, zoals kiwi's en avocado's, moet je als consument volgens Luiten vooral goed kijken en voelen. "Een avocado die hard is, is nog niet rijp. Eentje die je helemaal kunt indrukken is waarschijnlijk al overrijp. Datzelfde geldt voor kiwi's. Voor mandarijnen geldt juist het tegenovergestelde. Die worden juist hard als ze niet meer goed zijn."

Maar moet je als consument dan alles wat overrijp is weggooien? Volgens Luiten ligt dat aan de soort. "Appels of paprika's met een beurs plekje kun je nog prima eten als je het bruine stukje eruit snijdt. Maar aardbeien die zacht zijn moet je niet meer eten. Gooi die alsjeblieft weg."

Altijd weten wat er speelt? Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.