Utrecht verbiedt voeren van dieren in openbare ruimte

2021-12-27 17:54:50 By : Ms. Cindy Lee

In de gemeente Utrecht mag je binnenkort alleen nog ‘eendjes voeren’ op aangewezen plekken. Op andere openbare plaatsen en wateren geldt een voederverbod. Utrecht wil hiermee onder meer plaagdieren zoals ratten bestrijden.

Het voederverbod draagt volgens Utrecht bij aan een schone en gezonde stad, voor mensen en dieren. ‘Het overmatig voeren van dieren is niet goed voor de dieren. Daarnaast trekken de overblijvende voedselresten overlastgevende plaagdieren aan in de openbare ruimte. Dit wil de gemeente zoveel mogelijk voorkomen.’

Het college krijgt de bevoegdheid plekken aan te wijzen waar het voeren van dieren is toegestaan. De gemeenteraad besloot hiertoe tijdens de behandeling van de wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De gemeente gaat daarnaast onderzoek doen naar mogelijkheden om het oude voedsel in te zamelen, voor recycling en het tegengaan van voedselverspilling. Zo kan oud brood dienen als grondstof voor biogas.

Utrecht zal handhaven op overtreding van het verbod. ‘De handhaving van het voederverbod richt zich op plekken waar sprake is van overlast. Daarbij ligt de nadruk op informeren en waarschuwen. Als dat niet helpt, gaan handhavers optreden.’ Ook zet de gemeente communicatie in, zoals verbods- en informatieborden bij probleemlocaties. 

Het verbod geldt overigens niet voor het voeren van dieren op privéterrein, zo blijven pindaslingers in de achtertuin gewoon toegestaan. Ook beheerders van aangewezen plekken en sportvissers zijn uitgezonderd.

De Domstad startte eind 2019 met een nieuw aanpak in de strijd tegen ratten. Preventie staat hierin centraal, door het wegnemen van voedselbronnen en onderkomens van ratten. Er startte ook een regiegroep van belanghebbende partners, die de mogelijkheden onderzocht voor het instellen van een voerverbod van eenden en andere dieren.

Het waarom van het voederverbod en de gevolgen van overmatig voeren van dieren worden ook benoemd in de campagne Rat in de stad, zo voorkom je dat. De campagne liep vorig jaar al en gaat nu opnieuw van start.

Tags: ratten, Utrecht, verbod Categorie: Leefomgeving, Ruimte & Milieu

Utrecht gaat kwetsbare jongeren sneller bijstand verlenen. Zo wil de gemeente voorkomen dat zij onnodig in de schuldhulp of buiten beeld raken. Ook doet de Domstad een dringende oproep aan het Rijk om de regels van de Participatiewet voor deze groep te herzien. Jongeren in Utrecht die werk zoeken maken, voortaan direct aanspraak op een bijstandsuitkering.... lees verder

Inwoners van Utrecht kunnen subsidie krijgen om hun open haard of kachel te laten verwijderen of vervangen voor een minder vervuilend exemplaar. Zo wil de Domstad luchtvervuiling tegengaan.  De gemeente Utrecht wil de uitstoot door het stoken van hout verminderen. Inwoners kunnen daarom vanaf begin deze maand subsidie aanvragen als ze het houtvuur vaarwel zeggen.... lees verder

De gemeente Utrecht biedt ondernemers een gratis scan aan om erachter te komen of hun bedrijf goed beveiligd is tegen cybercrime. Naast de Domstad maken meer gemeenten werk van digitale veiligheid. Voor nieuwe initiatieven is subsidie van het Rijk beschikbaar.  Utrecht slaat de handen ineen met verschillende partners. Samen lanceren zij Cybernetwerk Utrecht (CNU). Dit... lees verder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.