Kids extra welkom in de Koperen Knop - destadgorinchem.nl Nieuws uit de regio Gorinchem

2022-10-02 09:30:28 By : Ms. Annie Jiang

[REGIO] Ook al op dit moment, maar zeker in de herfstvakantie en de museumkidsweek zijn de kids bijzonder welkom in Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam. Er is een aansprekende expositie met een speciale kidsbrochure, een leuke speurtocht en er draaien verschillende presentaties. Kom in de periode van 15 tot en met 29 oktober 2022 naar De Koperen Knop. Zaterdag 29 oktober 2022 is er een speciale dag over de prehistorie en de oudheid. 

7.500 JAAR WONEN De expositie laat zien dat in het gebied rondom het museum al heel vroeg mensen hebben gewoond. De eerste mensen waren jagers-verzamelaars, die woonden op donken, opgewaaide bergen zand. Kort na het begin van onze jaartelling kwamen de Romeinen langs en in de 10e tot de 12e eeuw is het tot dan toe ruige gebied in ontginning gebracht en zijn de weilanden met het nog steeds bestaande slotenpatroon gemaakt. Halverwege de 20e eeuw was er de ruilverkaveling, de grootste van Europa, die ervoor zorgde dat gedeelten van het gebied via nieuw aangelegde ruilverkavelingswegen toegang gaven naar voordien ontoegankelijke stukken.  

OPEN DAG Op de laatste zaterdag van de herfstvakantie is er van alles te doen in en rondom Museum De Koperen Knop. Dan is er een open dag die helemaal in het teken staat van de oudheid en van de prehistorie. Er komt een speciale vuursteenman uit het noorden van het land, die demonstraties vuursteen geeft en laat zien hoe je van vuursteen werktuigen maakt. Je kunt dan met een metaaldetector aan de slag, er zijn demonstraties zwaardvechten en je kunt zelf ook met houten zwaarden een gevecht aangaan. Of schieten met eenvoudige pijl en boog. Ook kun je leren hoe je met behulp van een stuk griendhout zelf een pijl en boog kan maken. 

EDUCATIE De huidige expositie is uitermate geschikt voor scholen. Dan wordt verteld over de unieke archeologische vondsten. Op slechts enkele kilometers van het museum verwijderd zijn bijzondere ontdekkingen gedaan over een heel oude bewoningsgeschiedenis. De leerlingen krijgen in het museum een speciale les, bekijken Trijntje, die in de vorm van een wassenbeeld aanwezig is en krijgen een brochure. Een leerzaam en boeiend programma over het eerste aandachtspunt van de Canon van Nederland.   

DE KOPEREN KNOP Museum De Koperen Knop (Binnendams 6, 3373 AD  Hardinxveld-Giessendam) is open; dinsdag t/m vrijdag 13.00-17.00 uur en zaterdag 11.00-17.00 uur. Voor informatie: www.koperenknop.nl. Het museum is gevestigd in een grote monumentale voormalige boerderij. Er is ook een permanent gedeelte, er zijn diverse bijgebouwen, een grote museumtuin, een royale ontvangstruimte en een museumcafé met terras. Groepsbezoek en het gebruik van het museum als vergaderlocatie of cursusruimte kan ook op andere tijden. Voor vragen kunt u mailen met koperenknop@koperenknop.nl of bellen naar 0184-611366. In de museumwinkel is van alles te koop, zodat je ook iets mee naar huis kunt nemen. 

GORINCHEM Het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) viert zondag 9 oktober de liefde met twee prachtige films in VUE Cinema. Wereldwijd wordt er op 11 oktober aandacht..

GORINCHEM Praten over een onvervulde kinderwens; doe je dat wel eens? Of vind je het lastig om erover te beginnen, ook omdat je niet weet hoe de ander zal reageren.

GORINCHEM Om jongeren uit de regio te informeren en interesseren voor technische hulpmiddelen en innovatie in de zorg, organiseert het i_lab voor de eerste keer de Week van de..

Direct een melding bij belangrijk nieuws?

Druk dan op onderstaande knop om gratis push notificaties in te schakelen.