Energiebesparing door slimme apparaten rukt verder op - MAX Meldpunt

2022-10-02 09:30:39 By : Mr. oscar jia

Voorbeelden van slimme apparaten zijn slimme verwarming, verlichting, beveiliging of huishoudelijke apparaten zoals ovens of airconditionings. Alles is voortdurend op het internet aangesloten en op afstand met een app bestuurbaar. Bovendien kan elk apparaat op uw persoonlijke levensstijl zijn afgesteld.

Met een slimme thermostaat kunt u al 18 procent op uw energieverbruik besparen, valt te lezen op de site van Milieu Centraal. Dat is niet onaanzienlijk. Meer dan de helft van de consumenten is zelfs bereid om tot 20% extra te betalen voor slimme producten, vertelt het onderzoek van GfK hierover. Smart Home producten, zoals zij het noemen, zijn goed om grip te krijgen op de energierekening

GfK meet dat de bekendheid met de term ‘Smart Home’ in 7 jaar is toegenomen van 32% naar 72%. Het aantal geïnteresseerde consumenten is in 2022 met maar liefst 10% toegenomen tot 4,6 miljoen. Lange tijd stonden gezondheidsproducten zoals slimme bloeddrukmeters en luchtreinigers en spullen voor een thuiswerkplek hoog op de verlanglijst. Maar nu staat beveiligingsapparatuur centraal. GfK constateert dat de sinds 1 juli verplichte rookmelder dubbele groeicijfers laat zien.

“De 2 grootste drijfveren voor de consument om over te stappen op ‘Smart Home’ of uit te breiden zijn gemak en kostenbesparingen,” vat Tessa Holzenbosch, Technology expert bij GfK, het rapport bondig samen. De GfK Smart Home Monitor is in 2015 in Nederland gelanceerd. De cijfers van het laatste onderzoek dateren van augustus 2022. Het gaat om een steekproef onder 1.010 Nederlanders in de leeftijdscategorie van 18+.

De populariteit van slimme apparaten heeft ook een vervelende keerzijde. Aangezien deze apparaten voortdurend op het internet zijn aangesloten, is de kans op hacken groot. Daarom waarschuwt de website Veilig Internetten voor hackers. Als uw deurbel gehackt wordt dan kan dat heel risicovol zijn. Via een ‘kraak’ van uw Wifi kunnen criminelen dan ook andere apparatuur binnendringen. Zo kunnen ze bij voorbeeld al babyfoons overnemen. Ook kunnen ze bij wijze van spreken zien wat u eet.

De organisatie, een samenwerkingsverband tussen onder anderen Politie, ouderenbond ANBO en diverse grote internetaanbieders, geeft ook tips en instructies voor veilig gebruik.

U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Op internet zijn talloze recensies te vinden van restaurants, hotels of elektronica. Maar hoe serieus moeten we die reviews nemen? Gerard Spierenburg van de Consumentenbond beantwo

Websites die bezoekers alleen toegang geven tot hun site als deze akkoord gaan met het plaatsen van zogeheten ‘tracking cookies’ zijn op de vingers getikt door de Autoriteit Pe

Neem hier een gratis abonnement op onze nieuwsbrief. Elke maandag in uw mailbox.