Dit artikel bevat een video.

2021-12-30 13:52:52 By : Ms. Li Lang

In Frankrijk worden vanaf zondag de controles rond de internationale Thalys-treinen aangescherpt. Op de perrons van het station in Parijs zijn metaaldetectoren geplaatst en röntgenapparatuur om bagage door te lichten. Ook komen er agenten met speurhonden voor de controles. De maatregelen waren al aangekondigd. 

De beveiliging wordt aangescherpt na de aanslagen in Parijs vorige maand en een incident in een Thalys-trein in augustus. Toen werd een gewapende man in de trein van Amsterdam naar Parijs overmeesterd door een aantal treinpassagiers. 

De beveiliging van de internationale treinen komt met de nieuwe maatregelen op ongeveer hetzelfde niveau te liggen als op luchthavens. De apparatuur die nu op de perrons wordt opgebouwd is afgelopen maand gebruikt bij de klimaattop in Parijs. 

Volgens een woordvoerder van de Franse spoorwegen kosten de nieuwe beveiligingsmaatregelen in Parijs zo'n 5 miljoen euro per jaar.

Ook in de Noord-Franse stad Lille zijn extra maatregelen ingevoerd. Op de buitenlandse stations zoals in Amsterdam en in een aantal Duitse steden zijn dergelijke extra veiligheidsmaatregelen vooralsnog niet genomen. De Duitse politie zet vooral in op extra agenten in de treinen.  

Als het systeem in Parijs en Lille werkt, dan kunnen de maatregelen voor alle internationale treinen in Frankrijk worden ingevoerd, volgens de Franse minister van Verkeer Ségolène Royal. "Alle Fransen die het openbaar vervoer gebruiken moeten zich veilig voelen."

Voor de Eurostar-treinen die via de Kanaaltunnel naar Londen gaan, gelden al jaren net zo'n strenge veiligheidsmaatregelen als op luchthavens.

Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland van donderdag 30 december.

Financiële compensatie is er, maar volgens kappers te weinig.

Er worden de komende dagen mogelijk nog meer warmterecords gebroken.